drugsverslaving

Soorten drugs


Drugs zijn middelen, gemaakt van stoffen die effect hebben op de hersenen. Ze kunnen gedrag, gevoelens, waarneming en bewustzijn be´nvloeden.
Alcohol is de oudste en meest verspreide soort van alle drugs.
In verschillende culturen zijn bepaalde drugs maatschappelijk aanvaard, zoals koffie, alcohol, roken en medicatie. Andere drugs zijn maatschappelijk niet aanvaard en het gebruik of verspreiding daarvan is wettelijk verboden, bijvoorbeeld coca´ne en hero´ne.

Je kunt op twee verschillende manieren drugs categoriseren. Als je afgaat op het effect van de drug op de hersenen, dan kun je een onderscheid maken in: Sommige soorten drugs hebben meerdere effecten. Hasj kan bijvoorbeeld hallucinerend werken, maar ook verdovend. XTC kan stimulerend werken, maar ook het waarnemend vermogen be´nvloeden.

Verschil harddrugs en softdrugs

Het verschil tussen harddrugs en softdrugs staat in de wet beschreven. De overheid heeft hiermee een onderscheid tussen beide soorten gemaakt. Het verschil zit in het risico.
Harddrugs zijn drugs met een (voor de overheid) onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. De overheid beschouwt ze als gevaarlijk en daarom is zowel het gebruik als de verspreiding van harddrugs illegaal en strafbaar. Voorbeelden van drugs die tot harddrugs worden gerekend zijn coca´ne, opium, LSD, XTC, amfetamine (speed), en hero´ne.
Softdrugs worden door de overheid als minder gevaarlijk voor de gezondheid gezien, vergeleken met harddrugs. Het gebruik en de verkoop daarvan wordt over het algemeen (in bepaalde mate en onder diverse voorwaarden) gedoogd. Voorbeelden van softdrugs zijn bijvoorbeeld hasj en wiet.

Ecodrugs, smartproducts en smartdrugs

Ecodrugs

zijn drugs die rechtstreeks uit de natuur worden gehaald en gebruikt. Het zijn planten en kruiden die al eeuwenlang bekend staan en gebruikt worden om hun bewustzijnsbe´nvloedende (= hallucinerende, verdovende of stimulerende) werking.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan valeriaan, ginseng, guarana en vliegenzwam. Voor de hallucinerende werking zijn de paddoĺs op dit moment het meest bekend.
Dat deze middelen direct uit de natuur komen, wil overigens niet zeggen dat ze niet schadelijk voor de gezondheid zouden zijn.

Smartproducts

zijn middelen die uit meerdere stoffen worden gemaakt. Het kunnen stoffen zijn uit de natuur, maar ook chemische. Zo zijn er bijvoorbeeld energiedrankjes, gemaakt van opwekkende stoffen. Ook zijn er voedingsupplementen met kruiden(extracten) om een stimulerend effect te verkrijgen.

Smartdrugs

zijn geneesmiddelen, bijvoorbeeld tegen vergeetachtigheid en dementie, die gebruikt worden door gezonde mensen om bepaalde doelen te bereiken. Men verwacht er bijvoorbeeld een beter geheugen, een betere concentratie of hogere intelligentie door te krijgen.
Volgende tip : De symptomen »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

8 stemmen / gem. score 2.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »